Comunicat de premsa sobre l'extensió de l'estat d'alarma i propostes per al sector

Enginyeria,

Avui, el President del Govern d’Espanya ha comunicat que l’estat d’alarma s’estendrà fins al dia 26 d’abril amb perspectives de què aquest termini pugui incrementar-se en funció de com avancin els esdeveniments entorn de la crisi sanitària. De nou, volem traslladar el nostre profund agraïment i admiració a tot el personal sanitari que actua com a dic de contenció davant d’aquesta situació i a altres professionals que desenvolupen la seva activitat per garantir la seguretat, la salut i els subministraments bàsics de la ciutadania.

El passat 14 de març, el Consell de Ministres va anunciar l’estat d’alarma, per segona vegada a la seva història, després del retorn a l’ordre democràtic. La conjuntura econòmica després de l’anunci del 14 de març està en clara i severa recessió, afectant de forma especialment greu a les pimes, micropimes i autònoms que representem, donada la caiguda exponencial de la demanda dels serveis i la impossibilitat de prestar aquells que es consideren essencials amb les garanties sanitàries obligatòries a causa de la manca dels elements de protecció (EPIs) per a la protecció dels treballadors i de les persones necessitades.

En aquest període i segons un estudi realitzat per FEGiCAT, el 80% dels instal·ladors de Catalunya (12.000 empreses i autònoms) estan en situació de fallida, afectant aproximadament a 60.000 treballadors de manera directa. Les ajudes anunciades que havien de servir per donar suport a sectors especialment vulnerables i paralitzats per Decret han estat del tot insuficients i especialment inaccessibles per a treballadors autònoms. A més, les darreres notícies sobre el col·lapse del SEPE per a la tramitació dels ERTOs, la inseguretat sobre les concessions dels ERTOs de força major i la més que probable demora en el pagament de la prestació per desocupació anunciats pel Govern de la Generalitat genera una tensió difícil de gestionar.

Des de l’inici, FEGiCAT va sol·licitar en el seu comunicat públic  del 15 de març, directament als Governs de Catalunya i d’Espanya i a través de les Federacions Nacionals d’Instal·ladors (FENIE i CONAIF) i Patronals de Catalunya (PIMEC i FOMENT DEL TREBALL), determinades mesures econòmiques i estratègiques de suport al sector que representem i la necessitat d’aplicar-les urgentment perquè el teixit empresarial que representem pugui sobreviure a aquesta dramàtica situació.

En aquest sentit, tornem a insistir en la necessitat imperiosa d’aplicar les següents mesures fins a la finalització de l’estat d’alarma:

1.     La suspensió de les cotitzacions socials.

2.     Suspensió del pagament de l’IVA i compensació dels deutes fiscals

3.     La suspensió del pagament de l’IVA sobre aquelles factures que no hagin estat executades en temps i forma.

4.     La suspensió de la quota d’autònoms.

5.     L’anticipació i agilització de la devolució de l’IVA per aquelles pimes i autònoms que ho hagin sol·licitat abans del tancament del 2019.

6.     L’execució amb caràcter immediat de les factures pendents de l’Administració Pública.

7.     L’ampliació del fons de contingència per proporcionar crèdits i préstecs “tous”, accessibles i sense clàusules abusives per part de les entitats bancàries amb un interès igual o proper al 0%, un aval del 100% i amb un període de carència mentre estigui vigent l’estat d’alarma.

8.     L’agilització, simplificació i aprovació amb relació a la tramitació dels ERTOs (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació) per evitar acomiadaments definitius.

9.     L’ajornament dels pagaments dels contractes de lloguer i hipoteques dels locals.

10.   L’ajornament dels pagaments de renting de vehicles i maquinària, així com altres subministraments energètics de pagament mensual.

10.   La protecció dels fons de les polítiques actives d’ocupació, com per exemple els fons de formació professional ocupacional.

11.   L’ajornament dels pagaments de préstecs i crèdits relacionats amb l’activitat.

12.   L’augment de les mesures flexibilitzadores en matèria de temps de treball fixades als convenis siderometal·lúrgics de les 4 províncies de Catalunya.

A banda dels aspectes que afecten greument a la situació actual, des de FEGiCAT es considera necessari començar a treballar per garantir una ràpida recuperació en el moment de la sortida de l’estat d’alarma. Cal que el Govern de Catalunya entengui que caldrà accelerar i activar les mesures que històricament han estat reclamades per FEGiCAT en relació a la transició energètica, les mesures de compliment estricte de la normativa d’aplicació i les garanties de la seguretat de les instal·lacions que ha de garantir el Departament d’Empresa i Coneixement i la Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera de la Generalitat de Catalunya. Per altra banda, també serà necessària la flexibilització de les mesures aplicades als ERTOs en el període postcrisi perquè el teixit empresarial pugui adaptar-se a la demanda real. Caldrà fer èmfasi i fer un esforç de comunicació per informar a la ciutadania que l’activitat realitzada pels instal·ladors és completament segura amb les mesures de protecció indicades per les autoritats sanitàries (EPIs).

Afegir que el sector de la construcció serà un dels més afectats. Són perfectament conegudes les pràctiques financeres que les grans empreses constructores utilitzen per demorar excessivament, via confirming, els pagaments a les empreses i autònoms subcontractats. La conjuntura econòmica, un cop finalitzat l’estat d’alarma, crearà una situació complexa en el sector bancari i que provocarà amb tota probabilitat que les empreses constructores actuïn amb pràctiques de pagament molt més agressives i abusives, similars a les que es van produir amb anterioritat a la crisi financera del 2007 i que va provocar el tancament d’aproximadament un 30% del sector a causa de l’ofec financer, aspecte que no es pot permetre que es torni a produir.

De nou, ens posem al servei de les institucions públiques per treballar en aquells aspectes que actualment afecten de manera molt greu al teixit empresarial que representem i a preparar aquelles mesures necessàries per garantir una recuperació ràpida de l’activitat i de l’economia.

Notícies relacionades

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) i Testo han anunciat la renovació del seu acord de col·laboració per a la impartició de formacions especialitzades sobre detalls de seguretat i correcta execució d'instal·lacions.

Aquesta iniciativa reforça l'aposta de FEGICAT per proporcionar als seus membres les eines i el coneixement necessaris per a adaptar-se als requeriments actuals del sector de les instal·lacions. Les formacions programades abasten diversos aspectes fonamentals per garantir la seguretat i la qualitat en els projectes d'instal·lació.

Des de FEGICAT celebrem la renovació de l’acord de col·laboració amb Testo que “reflecteix el nostre compromís continu amb l'excel·lència i la seguretat en les instal·lacions a Catalunya”. A més, "estem convençuts que la formació continua juga un paper clau en l'actualització i millora de les capacitats dels nostres professionals".

TESTO és un fabricant líder a nivell mundial de tecnologia de mesura fixe i portàtil. Aquesta empresa tecnològica compta amb més de 3.200 empleats en les seves 34 filials arreu del món en les àrees de recerca, producció i comercialització; treballa per a oferir al mercat la millor tecnologia per a la mesura en els camps de la combustió, bomba de calor, aire condicionat, ventilació, tecnologia de la construcció i control d'emissions, entre d’altres. TESTO basa el seu èxit en una inversió en R+D per sobre de la mitjana, any rere any.

FEGiCAT organitzarà 8 jornades de formació presencials i una jornada de formació telemàtica dirigida a tot el col·lectiu d'empreses de Catalunya, en la qual s'explicaran detalls sobre seguretat i correcta execució de les instal·lacions. Totes les formacions s'engloben en el context dels nous canvis en la norma UNE 60670, en la presentació de l'Oferta Pública que NEDGIA oferirà a les empreses instal·ladores i en el contingut acordat amb TESTO.

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) i AMBILAMP han renovat el seu acord de col·laboració amb l'objectiu de continuar promovent pràctiques sostenibles i de reciclatge en el territori català.

Groupe Atlantic i FEGiCAT signen un nou acord de cooperació per tal de promoure el programa de formacions vinculat a l'acord entre FEGiCAT i Nedgia. El projecte permetrà a les empreses instal·ladores dels gremis associats accedir al nou programa de bonificacions de Nedgia. La revalidació de l’acord amb Nedgia segueix enfortint l’aliança també en l'àmbit formatiu que, fins ara, hem mantingut de forma satisfactòria amb Groupe Atlantic.

Modificar cookies