Encapçalat

Implicacions sobre l'extensió de l'estat d'alarma

Enginyeria,

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, 9 d'abril, l'autorització a Govern per a una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins  al 26 d'abril, per fer front a la crisi ocasionada per la COVID-19 i s’ha fet efectiva de manera oficial mitjançant la publicació del Reial Decret  487/2020, de 10 d’abril, pel que es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial Decret 463/2020.

La pròrroga serà efectiva fins a les 00:00 hores del 26 d'abril amb  les mateixes condicions que estableix Reial Decret 463/2020 i posteriors  actualitzacions. 

L’aplicació del Decret-Llei 10/2020 queda sense efecte des del 9 d’abril.

Per altra banda, s’ha publicat l’Ordre SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen  determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en què hi hagi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb aquesta activitat.

Quines implicacions té aquesta nova mesura?

  • Les obres de  construcció i rehabilitació, que no estiguin afectades per l’Ordre SND/340/2020 i que es van paralitzar a conseqüència del Reial Decret-Llei 10/2020 poden tornar  a l’activitat al no quedar afectades pel Reial Decret 463/2020 i el seu annex que detalla la relació d'equipaments i activitats que han de quedar suspeses de cara al públic d’acord amb el que s’indica al seu article 10.
  • Les obres que  continuaran suspeses segons Ordre SND/340/2020 son:
  • Tota classe d'obra que suposi una intervenció en edificis existents, en els supòsits en què a l'immoble en el qual s'hagin d'executar es trobin persones no relacionades  amb l'activitat d'execució de l'obra, i que, per la seva ubicació permanent o temporal, o necessitats de circulació, i per causa de residència, treball o altres, puguin tenir interferència amb l'activitat d'execució de l'obra, o amb el moviment de treballadors o trasllat de materials.
  • S'exceptuen d'aquesta suspensió les obres referides a l'apartat anterior en què, per circumstàncies de sectorització de l'immoble, no es produeixi cap interferència amb  les persones no relacionades amb l'activitat de l'obra.
  • Així mateix, queden  també exceptuats els treballs i obres puntuals que es realitzin en els immobles amb la finalitat de realitzar reparacions urgents d'instal·lacions  i avaries, així com les tasques de vigilància.
  • Les mesures adoptades per alguns Ajuntaments per a realitzar la paralització de les  obres privades es fonamentaven bàsicament en el Reial Decret-Llei 10/2020. En quedar sense aplicació aquest Reial Decret-Llei, quedaria sense aplicació aquesta prohibició. No obstant i encara que els Ajuntaments no haurien de  contradir el Reial Decret 463/2020 i, per tant, la recuperació de  l’activitat de les obres, es recomana ser cautelosos en aquest sentit i conèixer l’actuació de cada Ajuntament abans d’iniciar l’activitat.
  • Les empreses  instal·ladores i autònoms instal·ladors han de continuar mantenint la suspensió  de locals a on es produeixi la venda al públic, tal i com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020.
  • Els locals i  tallers de les empreses instal·ladores i autònoms poden continuar actius,  sempre que l’activitat no estigui oberta al públic ni es produeixi venda al  detall al públic, tal com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Finalitza l’obligatorietat d’aplicar el permís retribuïble  recuperable des del 9 d’abril. Les empreses instal·ladores amb treballadors poden recuperar  la seva activitat, respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els autònoms instal·ladors poden continuar amb la seva activitat. Aquest segment no havia estat afectat directament per l’aplicació de l’Annex del Reial Decret-Llei 10/2020. Sempre respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els desplaçaments s’han de justificar d’acord amb el certificat de protecció civil de la Generalitat de Catalunya. Es recomana també disposar d’algun justificant emès pel client a on es realitzarà l’activitat.

Otros acuerdos

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) i Testo han anunciat la renovació del seu acord de col·laboració per a la impartició de formacions especialitzades sobre detalls de seguretat i correcta execució d'instal·lacions.

Aquesta iniciativa reforça l'aposta de FEGICAT per proporcionar als seus membres les eines i el coneixement necessaris per a adaptar-se als requeriments actuals del sector de les instal·lacions. Les formacions programades abasten diversos aspectes fonamentals per garantir la seguretat i la qualitat en els projectes d'instal·lació.

Des de FEGICAT celebrem la renovació de l’acord de col·laboració amb Testo que “reflecteix el nostre compromís continu amb l'excel·lència i la seguretat en les instal·lacions a Catalunya”. A més, "estem convençuts que la formació continua juga un paper clau en l'actualització i millora de les capacitats dels nostres professionals".

TESTO és un fabricant líder a nivell mundial de tecnologia de mesura fixe i portàtil. Aquesta empresa tecnològica compta amb més de 3.200 empleats en les seves 34 filials arreu del món en les àrees de recerca, producció i comercialització; treballa per a oferir al mercat la millor tecnologia per a la mesura en els camps de la combustió, bomba de calor, aire condicionat, ventilació, tecnologia de la construcció i control d'emissions, entre d’altres. TESTO basa el seu èxit en una inversió en R+D per sobre de la mitjana, any rere any.

FEGiCAT organitzarà 8 jornades de formació presencials i una jornada de formació telemàtica dirigida a tot el col·lectiu d'empreses de Catalunya, en la qual s'explicaran detalls sobre seguretat i correcta execució de les instal·lacions. Totes les formacions s'engloben en el context dels nous canvis en la norma UNE 60670, en la presentació de l'Oferta Pública que NEDGIA oferirà a les empreses instal·ladores i en el contingut acordat amb TESTO.

La Federación de Gremios de Instaladores de Cataluña (FEGICAT) y AMBILAMP han renovado su acuerdo de colaboración con el objetivo de continuar promoviendo prácticas sostenibles y de reciclaje en el territorio catalán.

Groupe Atlantic y FEGiCAT firman un nuevo acuerdo de cooperación para promover el programa de formaciones vinculado al acuerdo entre FEGiCAT y Nedgia. El proyecto permitirá a las empresas instaladoras de los gremios asociados acceder al nuevo programa de bonificaciones de Nedgia. La revalidación del acuerdo con Nedgia sigue fortaleciendo la alianza también en el ámbito formativo que, hasta ahora, hemos mantenido de forma satisfactoria con Groupe Atlantic.

Modificar cookies